Portret - Rene Siebum - Designaresse
INTERVIEWS

In the Spotlight: Rene Siebum

Vorig jaar, tijdens de Salone del Mobile in Milaan, kwam ik Rene tegen. Hij vertelde mij meer over hemzelf en zijn ontwerp dat hij presenteerde bij Masterly: the Dutch in Milano. Sindsdien ben ik hem gaan volgen en het leek mij een goed moment om hem in the spotlight te zetten.
Toen ik Rene voorstelde om hem te interviewen voor mijn blog, was hij gelijk enthousiast en wilde graag meewerken. Daarom wil ik je graag voorstellen aan Rene Siebum van Studio Rene Siebum.

Rene, vertel wat meer over jezelf en je achtergrond
Rene Siebum, 36 jaar en geboren in Nijmegen. Inmiddels alweer 13 jaar woonachtig in Eindhoven. Nadat ik de HAVO had afgerond ben ik begonnen aan een Business School in Utrecht met een specialisatie in Marketing Communicatie. In die tijd werkte ik in een klein timmerfabriekje in de vakanties en weekenden. Daar ontdekte ik de liefde voor het creëren van ‘iets’, net als mijn voorliefde voor hout. Mijn opa maakte ook meubels en bij ons thuis werden verbouwingen en reparaties altijd zelf gedaan, het was mij daarom ook niet vreemd om met interieur bezig te zijn.
Tijdens de Business School volgde ik een minor in filosofie en die zette mij dusdanig aan het denken over mijn toekomst, dat ik besloot om mij aan te melden bij de Design Academy in Eindhoven. Met pijn en moeite werd ik aangenomen, om uiteindelijk 5 jaar later af te studeren aan de afdeling Man & Well Being. Het gedachtegoed, form follows feeling, sprak mij direct aan en draag ik nog steeds in mijn huidige studio en ontwerpen uit.

Spine stool - Rene Siebum - Designaresse

Wat is je visie als ontwerper?
“Ik hecht persoonlijk helemaal niet aan objecten of bezit. Dat is best tegenstrijdig, aangezien mijn vak gaat over het vormgeven en maken van meubels, ruimtes en objecten. Mijn vormgeving gaat over het idee waarin het gedrag of de emotie van de mens centraal staat. Over verhalen en hoe deze goed te vertalen in materiaal en vorm, om daarna dat samen te brengen tot een mooie balans. Ik denk dat er genoeg “mooie” objecten zijn, maar mooi is voor mij niet veelzeggend. Mooie spullen zijn er genoeg, betekenis geeft waarde. Zelf geef ik les en daar merk ik steeds meer dat studenten zich bewust worden van het feit dat ze iets willen zeggen met hun werk, dat is mooi om te zien. Daarbij geloof ik ook dat we als ontwerpers dichtbij het materiaal en de productie moeten staan, een materiaal “verstaan” en aanvoelen wat het kan, vind ik erg belangrijk, zeker met de ontwikkelingen in de technologie. Ik werd veel met andere ontwerpers om hun ideeën uit te werken en daar geef ik dan vaan ook de laatste hand aan het ontwerp, om het beter te laten passen in het geheel. Dan zie je dat er productie technisch gezien altijd concessies gedaan moeten worden aan het ontwerp. Dat zou je in een vroeg stadium al mee moeten nemen.”

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je carrière geweest?
“Voor mij is het nog steeds een eer als mensen mijn werk kopen. Ik hoor soms de afweging van mensen tussen een weekendje weg of een Spine Stool, dan krijg ik daarna regelmatig berichtjes of bedankjes dat mensen er heel erg blij mee zijn. Het is mooi als je dat teweeg kan brengen, maar vooral als je mensen kan inspireren doordat ze je werk zien of tijdens het les geven. Qua projecten denk ik dat de expositie voor het Nationaal Museum Stockholm een mooie teamprestatie geweest is, gezien de omvang en tijdsdruk rondom het project met uiteindelijk het resultaat natuurlijk.”

Wardrobe - Rene Siebum - Designaresse

Ben je momenteel met iets nieuws bezig of heb je plannen voor de nabije toekomst?
Ik kan mij verheugen op een reis naar Japan in april en mei. Iets waar ik al heel lang naar uitkijk. Japan is voor mij in veel opzichten het beloofde land. Ik ga daar zeker nieuwe inspiratie opdoen voor mijn toekomstige projecten.

Nog laatste nieuws of evenementen waar je aan zal deelnemen?
Ik ga in juni/juli met de Studio verhuizen naar een nieuwe ruimte. Hier kan ik een eigen plek maken voor mijn werk en waar ik toch midden tussen de leuke collega’s zit. Daar krijg ik meer mogelijkheden qua productie en samenwerking, dus dat zal de nodige aandacht vragen. Ik denk dat als dat achter de rug is, de eerste nieuwe expo de Dutch Design Week zal zijn. Waar ik aan zal deelnemen.

De filosofie van Rene en zijn werk word nu enorm duidelijk door zijn verhaal. Zelf vind ik zijn producten gaaf en in de juiste balans. Maar het verhaal achter de ontwerper vind ik het meest interessant. Zeker een ontwerper die je zou moeten volgen en in de gaten moet houden. Wat vind jij van zijn filosofie en ontwerpen?

Voor meer informatie over Studio Rene Siebum kan je lezen op zijn website en je kan hem ook volgen op Facebook en Instagram.

XOXO

HomeHaves

Designaresse

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.