woonkamer groter laten lijken - 3 tips - interieur - design - designaresse
INTERIEUR,  WOONKAMER

3 tips om je woonkamer groter te laten lijken

De meeste huizen in Nederland zijn niet heel erg groot. We hebben weinig ruimte om grote huizen te bouwen en dat betekent dat de huizen gemiddeld kleiner uitvallen dan in andere landen van Europa. Automatisch betekent een klein huis ook kleine kamers. Zo is de gemiddelde woonkamer ongeveer 45m2. Uiteraard zijn er grotere en kleinere varianten, maar gemiddeld zijn de meeste huiskamers onder de 50m2. En ook al zijn de huiskamers niet heel groot, we willen allemaal dat onze huiskamer wel een stuk groter ‘lijkt’. We willen toch een ruimtelijk gevoel krijgen en creëren als we de woonkamer binnen stappen. Alsof je een zee van ruimte hebt. Om dat gevoel te creëren zijn er een aantal verschillende manieren die de ruimte optisch vergroten, zonder dat het al te veel moeite en geld kost.

Spiegels

Spiegels zorgen ervoor dat de ruimte veel groter lijkt dan dat deze is. Voornamelijk, omdat er een extra ‘dimensie’ aan de ruimte toegevoegd wordt. Een spiegel maakt de ruimte dieper, doordat het lijkt of dat de ruimte doorloopt.
Met deze informatie kan je natuurlijk gelijk een spiegelwand maken, maar dat is echt niet nodig. Een grote spiegel aan een wand van de ruimte is vaak al voldoende voor het gevoel van een grotere ruimte. Zo kan de spiegel vierkant, rond of rechthoekig zijn. Daarnaast kan de spiegel ook een omlijsting hebben, dat doet namelijk niet af aan het effect. Zolang het spiegeloppervlak maar groot genoeg is. Als de omlijsting ongeveer hetzelfde uiterlijk heeft als de spiegel, dan geeft dat wel iets meer effect. Vooral als de omlijsting van de spiegel zilver is.
Probeer dus op te letten dat de spiegel niet te groot of te klein is. Kijk naar het materiaal en hang de spiegel op een lange, lege wand voor het beste resultaat.

Lichte muren

Ruimtelijkheid wordt vaak gecreëerd door licht. Dat betekent niet dat alle muren wit horen te zijn, een lichte kleur doet net zoveel als een witte muur. Door een lichte kleur te gebruiken, zorg je er ook direct voor dat er wel sfeer in de ruimte komt, iets wat met wit niet direct zal gebeuren.
Door een lichte kleur op de wanden te gebruiken kan licht reflecteren. En wanneer het overal in de kamer licht is, geeft dit het gevoel van ruimte. Dit kan extra versterkt worden wanneer je ook lichte meubelen in de ruimte plaatst. Vaak helpt het om een ton sur ton kleurenpalet in de ruimte toe te passen. Dit betekent dat alle kleuren op elkaar aansluiten, omdat ze allemaal van dezelfde kleurtoon zijn. Dit creëert rust en gelijk ook ruimte.

Grote gebaren

Een ruimte lijkt groter wanneer er veel ruimte onbenut blijft. Dat betekent dat je de meubels die je in de ruimte zet zoveel mogelijk ruimte geeft. Er is ruimte voor enkele objecten, maar niet voor tierelantijntjes.
Het is dus de bedoeling dat er maar een paar ‘grote’ meubels in de ruimte staan, die gelijk ook als eyecatcher dienen. Wanneer er maar een paar meubels in de ruimte staan en deze meubels krijgen de vrijheid om los te staan in de kamer, dan krijg je optisch veel meer ruimtelijkheid. Je kan de ruimte altijd aankleden met mooie kunst en planten. Wanneer je denkt dat de ruimte saai wordt, is het verstandig om meer met texturen te spelen. Gebruik meerdere materialen door elkaar en mix en match er op los.
Ook is het fijn als er een dichte kast is waar je alle ’troepjes’ in kan opbergen. Een open kast zorgt alleen maar voor meer onrust en dat maakt de ruimte vaak ook niet prettiger. Probeer dus zo min mogelijk losse meubels te plaatsen en zorg dat ze altijd in verhouding zijn met de ruimte.

Er zijn uiteraard nog veel meer tips die je woonkamer groter laten lijken, maar dit zijn de basisregels voor elke kleine ruimte.

Heb jij zelf nog tips?

HomeHaves

XOXO Designaresse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.