tips voor het kopen van nieuwe meubels
INTERIEUR,  MEUBELS,  WOONKAMER

Het uitzoeken van nieuwe meubels: waar moet je op letten

Je interieur is echt toe aan een nieuwe bank, tafel of andere meubels. Hartstikke leuk! Want ja, vernieuwing is altijd leuk, vooral als het gaat om je interieur. Maar, misschien ben je niet zo’n shopper en vind je het vreselijk om allerlei winkels te moeten bezoeken om het aanbod te bekijken en te proefzitten.

Daarnaast, als je een partner hebt, moet je ook nog rekening houden met de wensen en eisen van je partner. En dat kan nog wel eens botsen met jouw smaak en wensen.
Als de smaak tussen jouw partner en jou verschilt, heb je vaak al een achterstand en kan het soms heel moeilijk zijn om samen op 1 lijn te komen. Al kan het soms ook moeilijk zijn als jullie wel op 1 lijn zitten. Er zijn ondertussen zoveel mooie meubels te vinden en de mogelijkheden zijn vaak eindeloos.
Het is daarom van belang om goed voorbereid aan de slag te gaan. Ook al kan het kopen van meubels soms een impuls zijn, het is vaak prettig voor jezelf (maar ook voor de verkoper) om helder te hebben wat je allemaal wilt en NIET wilt.

Daarom geef ik een aantal tips voor het uitzoeken van nieuwe meubels.

 1. Overzicht
  Maak een overzicht van welke meubels allemaal nodig zijn. Is dit een hele inboedel of is het alleen een fauteuil of bank. Bij een volledige inboedel is het belangrijk om eerst de basis op te schrijven, zoals bank, eetkamertafel, eetkamerstoelen, fauteuils, etc. Wanneer er nog genoeg ruimte over is, kan je altijd kijken naar extra meubels waarmee je een extra zithoek of leeshoek kan creëren.
 2. Maten
  Zorg dat je altijd weet welke maten je minimaal en maximaal moet hebben. Dit is vooral belangrijk als je 1 item in je interieur wilt wijzigen. De huidige bank wil je vervangen, maar is de maat die je nu hebt goed of mag de bank groter of kleiner zijn?
  Meet het huidige meubilair op en kijk waar er gespeeld kan worden met maatvoering. Neem voor de zekerheid een plattegrond mee (bij voorkeur met maten die kloppen). Een plattegrond met kloppende maten en de maten van de huidige meubels is perfect om mee te werken voor een verkoper. Zo kunnen er vaak snel spijkers met koppen geslagen worden en hoef je niet 3 keer terug naar de winkel, omdat je niet weet of alles wel zal passen.
 3. Inspiratie
  Het internet is 1 grote inspiratiebron. Hier kan je de meeste informatie al vinden en kan je kijken wat bij jou en/of je partner past. Een veel gebruikt social media platform is Pinterest. Op Pinterest kan je zoveel afbeeldingen en inspiratie vinden voor het uitzoeken van je interieur (soms misschien wel ietsje te veel). Zoek leuke afbeeldingen, meubelen en inspiratie om inzichtelijk te krijgen waar je voorkeur naar uitgaat. Dit helpt je vaak al in de goede richting, en als je een partner hebt: hier kan je gelijk checken of jullie dezelfde woonsmaak hebben. Neem een moodboard mee om de verkoper te laten zien welke woonstijl jouw voorkeur heeft. Dit maakt het gemakkelijker voor de verkoper om meubelen voor te stellen.
 4. Budget
  Heb je een black card en maakt geld niet uit? Of moet je het doen met het geld dat je gespaard hebt?
  Zorg dat je altijd een budget hebt vastgesteld voor de meubels die je wilt gaan kopen. Is het nodig dat er meerdere meubels tegelijkertijd gekocht worden? Zorg voor een totaal budget, waarin alle meubels gedekt zijn. Kijk van tevoren hoever je het budget wil oprekken als je iets ziet dat wat duurder is dan begroot. En ben je goedkoper uit dan gedacht, ga dan lekker uit eten, vieren dat je nieuwe meubels hebt gekocht!
 5. Kleuren
  Dan komen we nu op een van de belangrijkste onderdelen van dit blog. Als je een meubel uitzoekt, moet je vaak ook een kleur uitzoeken. Wanneer je een geheel nieuw interieur nodig hebt, zorg dat eerst de basisonderdelen als de vloer en raambekleding uitgezocht zijn. Neem een deel van de vloer mee, deel van de gordijnen en dan eventueel kussens of stukken bekleding van de meubelen die bestaand zijn.
  Ook is het gemakkelijk om een afspraak te maken bij jou thuis, dan is het beter om een keuze te maken qua kleur.

Heb je toch nog meer hulp nodig bij het uitzoeken van meubelen, kleuren en materialen? Schakel dan een expert in, zoals een interieurstylist of interieurontwerper.

Tot slot

Ik kan begrijpen dat het nog een hele waslijst is waar je rekening mee moet houden voordat je een meubel gaat kopen. Maar, om daadwerkelijk te voorkomen dat er onjuiste keuzes gemaakt worden en je spijt hebt van je aankoop, is het belangrijk om hier wat mee te doen. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook de verkoper van een woonwinkel, zoals Morres wonen, om tot de beste beslissing te komen. Verder kan het ook prettig zijn om alles binnen 1 woonwinkel te kunnen kopen, vooral omdat je dan alle materialen en kleuren bij elkaar kan leggen voor een totaaladvies. Morres wonen is daarbij een perfect voorbeeld van een woonwinkel waarbij je alles onder 1 dak kan vinden.

Dus, heb je een plattegrond, maten, budget, moodboard en materialen van bestaande meubelen bij je? Dan ben je goed voorbereid!

Succes met het uitzoeken van een mooi meubel!

XOXO
Designaresse

HomeHaves

Op zoek naar een nieuwe bank? Zie hier de 5 mooiste designbanken op een rij

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.