Wire tables - Peter van den IJssel - interview - Designaresse
INTERVIEWS

In the Spotlight: Peter van den IJssel

Via Instagram kwam ik in aanraking met de Wire Tables van Peter van den IJssel. Ik had zijn gezicht al eerder gezien bij Design Post Amsterdam. Maar, natuurlijk wist ik niet dat hij ook bijzonder leuke tafeltjes ontwierp met een mooie achtergrond.
Sinds dit jaar ben ik iedere maand op zoek naar jonge en nog vrij onbekende ontwerpers die een interview willen geven en daar vond ik Peter absoluut bij passen. Ik wilde zijn product graag in de schijnwerpers zetten, en gelukkig vond Peter het een prima plan.
Deze kans greep ik natuurlijk snel aan en via een gesprek kon ik Peter beter leren kennen. Daarom, bij deze, wil ik je graag voorstellen aan Peter van den IJssel en zijn Wire Tables:

Peter van den IJssel - interview - Designaresse

Peter, vertel over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Peter van den IJssel en ik heb gestudeerd aan het Hout en Meubilerings College in Amsterdam en vanuit daar ben ik doorgestroomd naar de Willem de Koning Academie in Rotterdam. Vanuit daar heb ik mijn passie voor meubelontwerp geleerd en ontdekt. Je kan er zelf aan de slag gaan en dingen ontdekken en maken.

Hoe zijn de Wire Tables ontstaan?
De Wire Tables zijn ontstaan uit een vormenstudie en dat is naar aanleiding van een lezing over Richard Buckminster Fuller. Buckminster Fuller was een Amerikaanse architect, uitvinder en ontwerper welke in de jaren ’50 en ’60 allerlei koepelconstructies heeft ontworpen. En door die koepelconstructies wist hij een hele lichte, maar sterke constructie te maken. Die vormen die Buckminster Fuller gebruikte, zijn eigenlijk een afgeleide van de vormen die ik in mijn Wire Tables heb gebruikt.
Juist door te kijken naar die vormen, en door steeds maar weer te schetsen en te creëren met een lasapparaat en stukken metaal, is die vorm gegroeid tot wat het nu is. En dat proces was erg leuk om mee te maken.

Wire tables - Peter van den IJssel - interview - Designaresse

Waar worden de Wire Tables gemaakt?
De Wire Tables worden gemaakt door Metalis in Friesland. Metalis is een werkplaats met een sociaal kernmerk. Hier werken verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Waarom worden ze door een sociale werkplaats in Friesland gemaakt?
Mijn beeld van sociale werkplaatsen was voornamelijk dat mensen iedere dag hetzelfde maakten of werkten met machines. Ik hoopte dat het laten maken van mijn tafels een extra mogelijkheid zou zijn om aan te werken en ervoor zou zorgen dat ze iets anders dan normaal konden doen.
De meeste sociale werkplaatsen maken namelijk vaak hele eenvoudige dingen zoals kaartenrekken en tentstokken. Het was daarom een heel proces om een sociale werkplaats te vinden waar ik mijn Wire Tables kon laten maken. Gelukkig zei Metalis dat het gemaakt kon worden door hen. Natuurlijk wilde ik eerst weten op welke manier en met welke kwaliteit mijn tafels gemaakt konden worden.

Uiteindelijk merkte ik dat de kwaliteit in geen enkel opzicht onder doet aan een echte fabrikant. Juist, omdat de mensen die eraan werken, gefocust zijn op 1 ding. Deze focus en drive zorgt voor een enorm hoge kwaliteit van afwerking.
Het laten maken van mijn tafels geeft werkgelegenheid aan een kwetsbare groep mensen, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat deze mensen kunnen professionaliseren. Er zijn genoeg mensen in een sociale werkplaats die groot vakmanschap kunnen leveren, en misschien dat deze mensen wel door kunnen groeien naar een fabrikant die hen een baan kunnen aanbieden. Voor mij is het fijn dat ik bij kan dragen aan het grote geheel.

Ik zie ook al dat het steeds meer gebeurd, ontwerpers die de producten laten maken door sociale werkplaatsen of in gevangenissen. Want het is natuurlijk goed voor de Nederlandse economie en de consument weet dat het een product is dat in Nederland gemaakt wordt, wat een extra doorslag kan geven voor het kopen van een dergelijk product.

Wire tables - Peter van den IJssel - interview - Designaresse

Is er nog iets nieuws waar je aan werkt
Op dit moment ben ik bezig met het ontwerpen van een stalen lamp; een tafellamp. Voor het vervaardigen van deze lamp ben ik ook weer op zoek naar een sociale werkplaats. Hierbij heb ik de hulp ingeschakeld van Annet Mulder van Studio Perspective. Zij zijn een schakel tussen ontwerpers en sociale werkplaatsen en zorgen voor de juiste contacten.

Wat is tot nu toe je hoogtepunt in je carrière geweest
Er zijn verschillende hoogtepunten tot nu toe geweest. Ieder nieuw verkooppunt is natuurlijk een hoogtepunt, maar ik ben vooral blij met de positieve reacties op mijn product.

De sociale achtergrond van de Wire Table is een prachtig voorbeeld voor vele ontwerpers en een mooie toevoeging voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast is de uitstraling van het ontwerp heel gaaf!
Ben jij ook al verliefd geworden op het tafeltje?

HomeHaves

Voor meer informatie kan je altijd terecht op de website van Peter en je kan hem op volgen op Instagram en Facebook. Volg hem!

XOXO

Designaresse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.