Artifort - logo - Designaresse
INTERIEUR,  INTERVIEWS

Interview met Artifort!

Een tijdje geleden had ik al verteld dat er een interview aan zat te komen met een bekend designmerk. Vandaag is het zover, het interview met Artifort mag eindelijk online! Wil je meer over Artifort weten en ben je benieuwd naar de vragen & antwoorden? Lees dan maar snel verder:

Hoelang bestaat Artifort?

In september 2015 bestaat Artifort 125 jaar. De welbekende stoelen, tafels en banken vinden over de hele wereld hun weg naar het huis van designliefhebbers en naar de collecties van beroemde musea, zoals het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs. Een reden om terug te blikken én vooruit te kijken. De plannen hiervoor worden in de loop van 2015 bekend gemaakt.

Wat is de geschiedenis van Artifort?

De fundamenten voor Artifort zijn gelegd door Jules Wagemans. Hij vestigde zich in 1890 in Maastricht als behanger en stoffeerder. Zijn zoon Henricus Wagemans bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek. Aan het eind van de jaren twintig beschikte het inmiddels in het hele land bekende bedrijf over een toonzaal in Amsterdam.
De economische recessie van de jaren dertig dwingt H. Wagemans & Van Tuinen, zoals het meubelbedrijf destijds heette, om zich te profileren. Het ontwikkelen van een pakkende merknaam plus een beeldmerk is een begin. De meubels moeten zich vanzelfsprekend ook onderscheiden. De nadruk komt te liggen op functionaliteit, comfort en  kwaliteit gecombineerd met de esthetisch verantwoorde vormgeving en innovatief gebruik van materialen.
In 1928 wordt de nieuwe merknaam geïntroduceerd: Artifort. Afgeleid van het Latijnse woord ‘ars’, dat kunst of kunde betekent en ‘fortis’ dat staat voor sterk of krachtig. Ook het woord ‘comfort’ is terug te vinden in deze merknaam.
De doorbraak komt voor Artifort als het bedrijf begin jaren dertig de Epeda-binnenvering gaat toepassen. Tot dan toe werden gras, paardenhaar en kapok als vulmaterialen gebruikt. Al dan niet in combinatie met een ijzeren springvering. Het stofferen van meubels met deze materialen was erg
arbeidsintensief. De Epeda-binnenvering vormde een aantrekkelijk alternatief. Artifort wist een licentie op het Epeda-octrooi te bemachtigen. Het bijzondere aan deze binnenvering, die al werd toegepast voor matrassen en autostoelen, is dat zij slechts uit één stalen draad gevlochten is. Daarmee combineert de Epeda-binnenvering een hoog niveau van comfort met een grote duurzaamheid. Bovendien leverde destijds het toepassen van deze binnenvering een belangrijke besparing in de productietijd op.
Kho Liang Ie - Artifort - Designaresse
Met de komst in 1958 van binnenhuisarchitect en meubelontwerper Kho Liang Ie, die esthetisch adviseur werd van Artifort, veranderde veel. Zijn vooruitziende blik, zijn grote kennis van het ontwerpvak en zijn internationale contacten waren niet alleen bepalend voor de successen in de
jaren zestig en zeventig, maar hebben hun invloed tot op de dag van vandaag.
Artifort en Kho Liang Ie introduceerden spraakmakende ontwerpen en samen zorgden ze ervoor dat de naam Artifort internationaal hèt merk werd. Achitecten en designliefhebbers lopen er mee weg. In 1959 trekt Kho Liang Ie de Franse vormgever Pierre Paulin aan, die nieuwe technieken en constructies introduceerde. Daarnaast ontwierp hij samen met Harry Sierman een nieuw beeldmerk voor Artifort.
De ontwerpen van Paulin zijn innovatief en fris. Zijn opvallende, felgekleurde zitsculpturen baren opzien in binnen- en buitenland. Tot op de dag van vandaag bepalen ze sterk het gezicht van de Artifort-collectie. Voor de productie van deze ontwerpen werd in samenwerking met de ontwikkelingsafdeling van Artifort een nieuwe constructie-methode geïntroduceerd. Artifort ging werken met ingeschuimde metalen buisframes en elastische bekledingshoezen. In 1967 ontmoette Paulin bovendien Jack Lenor Larsen. Een gouden duo. Zij veranderde de kijk van de wereld op
vormgeving. In vorm, materiaal en textiel. Nu veertig jaar later heeft Artifort exclusief voor Paulin’s ontwerpen de stof Momentum weer in productie genomen.
Vanaf begin jaren zestig gaat Artifort zich meer richten op de internationale projectenmarkt. De Engelse ontwerper Geoffrey Harcourt ontwerpt een uitgebreide collectie projectmeubels. De meubels blijken internationaal zeer gewild, wat ervoor zorgt dat in korte tijd een enorme groei van de omzet wordt gerealiseerd. Met de distributie van onder meer de Italiaanse Castellimeubels breidt Artifort haar activiteiten op de projectenmarkt verder uit.
Pierre Paulin - Artifort - Designaresse
In de daarop volgende jaren zeventig krijgt Artifort te maken met een toenemende concurrentie van buitenlandse producenten. Artiforts antwoord is opnieuw vernieuwing. Allereerst van de huisstijl, in 1970 wordt het logo geïntroduceerd dat nu nog altijd in gebruik is. Tijdloos als het merk zelf.
Daarnaast weet Artifort onder de bezielende, creatieve leiding van Harry Wagemans zowel jong als gevestigd designtalent aan zich te binden. Nel Verschuuren, Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker, Jeremy Harvey, destijds jonge ontwerpers en tegenwoordig gereputeerde namen, gaan voor Artifort werken. Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt blijven ieder jaar nieuwe meubels aan de collectie toevoegen. De vormgeving van de meubels van Artifort blijft zich onderscheiden. Iets wat de esthetisch adviseur Kho Liang Ie helaas niet meer mag meemaken, hij overlijdt op 47-jarige leeftijd in 1975.
Het beleid wordt voortgezet in de jaren negentig. Artifort gaat samenwerken met ontwerpers als Jasper Morrison, Wolfgang Mezger, René Holten en Jan Pesman, wat resulteert in spraakmakende meubels, die helemaal beantwoorden aan de filosofie van de onderneming en de waarden van het merk. Design, functionaliteit en kwaliteit gaan hand in hand.
In 1998 blaast de Lande Group in Schijndel nieuw leven in het merk Artifort. Er komen nieuwe fabrieken in Schijndel en het Belgische Lanaken, waar de know-how op gebied van meubelconstructie tot in perfectie wordt gecombineerd met de kunst van het stofferen. Na de dip in de jaren 90 is Artifort nu weer ‘back in business’. Op Il Salone Internationale del Mobile in Milaan, de belangrijkste Europese meubelbeurs, is Artifort wederom duidelijk aanwezig.
Collectie - Artifort - Designaresse
 
2002 is het geboortejaar van de Apollo van Patrick Norguet, een nu al legendarische fauteuil, die alles in zich heeft waar Artifort voor staat. De Apollo is het begin van de nog altijd succesvolle  samenwerking tussen de Franse ontwerper en het Nederlandse Artifort.
Vanaf 2006 maakt Artifort, na jaren van afwezigheid, opnieuw haar opwachting op Interieur 06. Dit is de belangrijkste meubelbeurs van België in Kortrijk. In samenwerking met Philips toont Artifort het interieur van de toekomst.

Wat zijn de missie & visie van Artifort?

Art & Comfort, dat is waar dit wereldberoemde merk voor staat. Tijdloos design. Voor altijd. Toonaangevend. Van Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt tot René Holten en Patrick Norguet. Zitten. Wachten. Vergaderen. Opbergen. Overleggen. De oogstrelende en exclusieve meubels zijn niet voor niets in collecties van het Museum of Modern Art en Centre Pompidou opgenomen. Topdesign van topkwaliteit. Voor thuis, kantoor, directiekamer of ontvangstruimte. In de Artifort collectie vindt iedereen die waarde hecht aan vorm en functie een ontwerp dat zijn hart verovert. Voor altijd.
 

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit de carrière van Artifort geweest?

Opname in verschillende moderne kunst musea wereldwijd zoals Museum of Modern Art en Centre Pompidou.
Artifort op de Salone del Mobile 2015
 

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?

We hebben net onze 2015 collectie gepresenteerd in Milaan. Naast de nieuwe meubelen hebben we ook een exclusieve stoffenlijn in samenwerking met Kvadrat ontwikkeld.

Zijn er nog doelen die Artifort zou willen behalen?

Artifort creëert geschiedenis met unieke organische vormgeving. Wij willen geschiedenis blijven schrijven door te innoveren, het aantrekken van jonge ontwerpers en door alle meubels zelf te blijven produceren door onze vakmensen.

Wanneer zullen deze doel bereikt zijn?

Wij zijn iedere dag weer bezig met ‘still creating history’.

Hoe omschrijft u de stijl van Artifort en op welke manier wordt deze stijl gehandhaafd? 

Artifort creëert klassiekers met unieke vormgeving; organische vormen en strakke stoffering van hoogwaardige kwaliteit. Onze waarden zijn: Tijdloos, Eigen, Innovatief, Kleurrijk en Duurzaam

Is er nog nieuws of een nieuwtje dat wij nog niet weten?

Dit jaar vieren we het 125 jarig bestaan van Artifort. Maar, we houden nog even geheim wat er gaat gebeuren, maar volg ons op social media.
 Artifort op Salone del Mobile 2015
 
 
Art-Director van Artifort: Khoi Feiz
Naast de algemene vragen heb ik ook vragen mogen stellen aan Art-Director Khodi Feiz, hij gaf mij antwoord op de volgende 2 vragen (Dit is in het Engels, wil je de antwoorden in het Nederlands? Reageer onderaan dit blog):

Waar komt uw inspiratie vandaan?

The activity of design is not finished at the end of the work day leaving the studio, it’s a never ending endeavour. And, inspirations come from all over, it could be from looking at a detail of a construction on a building to being inspired by the play of children in the playground. The most important for me is to be observant at all times. I love to look at things, people, and situations. Of course during holidays this is even more amplified. It is through these that I draw inspiration, sometimes rather abstract and other times very concrete.”

Hoe verloopt het proces bij Artifort van tekening naar 3D meubel? (van tekentafel naar daadwerkelijk product)

This process is a time consuming adventure! And it involves many people and many disciplines. The first is of course the idea and the inspiration for the product. This, I usually quickly put on paper. Then sketch after sketch, day after day, I try to evolve the idea into a concrete vision. 
After that, the process of transforming the idea into the computer and the making of proof models begins, here we look at issues such as form, proportion, ergonomics and comfort and above all staying true to the original idea.
The next step is to start the development of the product, which means prototyping the design and starting the testing and engineering. At the end of this phase comes the process of making. First the making of the molds, the programing of machines to produce the different parts, the purchasing of the raw materials, etc. 
Once this step is completed, the process of ‘finishing’ of the product starts, this involves pattern making for upholstery, the painting and coating of parts and assembly. The last stage is the testing phase to make sure all aspects meet the specifications and if all goes well, production starts. A new product is born!


Heb je zelf nog vragen? Reageer onderaan dit blog, ik zorg dat ze gesteld worden!
Wil je verder nog meer weten over Artifort en waar de producten te koop zijn?
Artifort
Van Leeuwenhoekweg 20
5482 TK Schijndel



En nu mijn allergrootste vraag aan jullie, mijn lezers: Wat vonden jullie van dit interview?
Ik ben erg benieuwd! 

XOXO
Designaresse

HomeHaves

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.