centre - pompidou - Parijs - Design - musea - museum - Frankrijk - designaresse
BUITEN

Leukste Europese musea: Frankrijk

Een van de dingen die mensen het meest doen, als ze vakantie hebben, is naar een museum gaan. Het is zeker een aanrader met regenachtige of juist snikhete dagen om lekker onderdak of verkoeling te zoeken in een plaatselijk museum. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met de leukste musea van Europa, deze week is er een lijst met de leukste musea van Frankrijk. 
Dus, als je op vakantie gaat/bent mag je deze musea in Frankrijk (bijna) niet overslaan:

Louvre  

Als je in de buurt van Parijs bent (of er langs komt) is een bezoekje aan het Louvre toch wel echt noodzakelijk. Je ziet daar de mooiste, maar ook bekendste kunstwerken als de Mona Lisa en de Venus van Milo. Tevens is het ook het drukst bezochte museum ter wereld, maar dat is geen probleem, het Louvre is zo groot dat je er wel 3 dagen over doet alles gezien te hebben. 

louvre - Parijs - Design - musea - museum - Frankrijk - designaresse

Musee d’Orsay

In dit voormalige, 19e eeuwse stationsgebouw in Parijs vind je voornamelijk Franse kunst, gemaakt tussen 1848 en Wereldoorlog I. Beroemd zijn vooral de schilderijen van impressionistische kunstenaars als Manet, Monet en Renoir en van post-impressionistische schilders als Toulouse-Lautrec, Gauguin en Cezanne. Vincent Van Gogh is vertegenwoordigd met meer dan twintig werken. Er zijn ook bekende beeldhouwwerken aanwezig zoals ‘De Denker’ van Rodin. Daarom een museum dat ook zeker niet overgeslagen mag worden als je in de buurt bent.

musee dorsay - Parijs - Design - musea - museum - Frankrijk - designaresse

Centre Pompidou 

In het bijzondere gebouw uit 1977 zijn verschillende vormen van moderne kunst te bewonderen. Het is een van de belangrijkste collecties ter wereld. Het Centre Pompidou staat in het centrum van Parijs en is ook absoluut een aanrader als je van moderne kunst houdt. 

Musee Rodin

Wie van beeldhouwwerken houdt, kan zijn hart ophalen bij het Musee Rodin in Parijs. Er is namelijk een beeldenpark met de breedste collectie van Rodin. Het museum is gehuisvest in Hotel Biron, op zich al een prachtig stuk architectuur om te bewonderen. 

HomeHaves

Musee des chateaux de Versailles et de Trianon

Een museum dat niet mag ontbreken in deze lijst is het Musee de Versailles. Dit kasteel, toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst, heeft prachtige zalen en tuin. Het is een kunstwerk op zich en je zal er je ogen uitkijken van al het weelderige dat er staat en hangt. 

Palais des Beaux-Arts

In Lille (Rijsel, nabij de grens van België) vind je het Palais des Beaux-Arts. Een groot museum met een uitgebreide (bekende) collectie van verschillende stijlen en periodes. Je vind er onder andere de bekende werken van Monet, Rembrandt, Rubens en van Gogh. Ook zijn er reliefplans te bewonderen van generaal Vauban. Deze zijn gemaakt voor Lodewijk de XIV van steden die hij wilde veroveren of veroverd had. 

Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut 
Dit museum in Villeneuve d’Ascq heeft meer dan 4.000m2 expositieruimte en exposeert voornamelijk kunst uit de 20e en 21e eeuw. Er zijn werken te zien van onder andere Picasso, Leger, Braque en Miro. Ook is er een prachtige beeldentuin en bibliotheek. Er is veel moois te zien in dit museum.

Louvre-Lens
Dit museum in Lens (noorden van Frankrijk) toont voorwerpen uit de collecties van het Musee du Louvre die worden uitgeleend aan de galerie op middellange of lange termijn. Een nieuwetijds museum met prachtige stukken. Leuk zijn ook de wisselende exposities en het parkmuseum. 

Ik hoop je wat meer museum-inspiratie gegeven te hebben. Het zijn nog lang niet alle musea van Frankrijk, maar de hoogtepunten heb ik eruit gehaald.

XOXO Designaresse

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.