Interview - Gelderland Groep - Designaresse
INTERIEUR,  INTERVIEWS

Interview met Gelderland Groep

Het is al een tijdje geleden dat het interview met Artifort geplaatst is. Daarom vond ik het weer tijd om een nieuw interview online te zetten, ditmaal met het alom bekende Gelderland Groep. Als je fan van Design bent, en vooral van Nederlands design, dan kan je niet om de 4800 (van Henk Vos), 5470 & 5770 (beide Jan des Bouvrie) en Small Square (van Roderick Vos) heen. Daarnaast zijn er ook steeds meer nieuwe ontwerpen die uit zullen groeien tot designiconen, let maar eens op “The Rits” en de 6900. Het is nogal een gedoe om al die cijfercodes uit je hoofd te kennen en voor je te zien welk model ik bedoel, maar zoek ze eens op en als je verder leest zie je misschien wel een aantal voorbij komen!

Hoelang bestaat Gelderland Groep?

Gelderland is gestart in 1936

1611 - Gelderland Groep - Designaresse
Hoelang bestaat Gelderland Groep?
Gelderland is gestart in 1936Wat is de geschiedenis/oorsprong van Gelderland?
Gelderland is opgericht door de heer Oberman. In de vooroorlogse periode werden overwegend eenvoudige houten stoelen geproduceerd met gevlochten zittingen. Daar ligt ook de oorsprong van de vestigingsplaats Culemborg. Van oudsher vestigden zich fabrieken daar waar de belangrijkste grondstoffen voorhanden waren. In dit geval was dat met name riet. In de jaren ’50 startte Gelderland met designers. Directeur Oberman, getrouwd met een Scandinavische, was erg gecharmeerd van het ingetogen design in Noord-Europa. Duidelijk terug te zien in de matrasfauteuil van Rob Parry. In 1969 werd Jan des Bouvrie bij de ontwerpen betrokken. Het begin van een voor beiden vruchtbare samenwerking.Wat zijn de missie & visie van Gelderland Groep?
Gelderland is gebouwd op de pijlers van innovatief ontwerp, hoogwaardige kwaliteit en een sterk accent op comfort. Duurzaamheid is een vanzelfsprekendheid geworden evenals verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor de eigen organisatie maar ook daarbuiten. Efficiënt produceren, geen verspilling, toeleveranciers in de buurt, etc.  We laten een voetprint achter, maar die kan met de juiste aandacht altijd kleiner.Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit de carrière van Gelderland geweest?
Dat zijn er meerdere. In het verleden heeft Gelderland altijd zeer innovatieve toepassingen uitgevonden waarop ook meerdere patenten zijn verworven. De bekendste is wellicht de strippenstoffering uit 1982. Nog steeds wordt 98% van de collectie op deze wijze geproduceerd, dus met een losse hoes die met een speciale rubber strip in de romp wordt bevestigd. Dit maakt de hoes eenvoudig te reinigen en vervangen.

The Rits - Gelderland Groep - Designaresse

Een hoogtepunt voor mij (Jan Willem; Sales & Marketing) was de opname van model The Rits door museum Boijmans van Beuningen. The Rits is een ontwerp van Bertjan Pot dat opvalt door eenvoud. Een flinterdunne bank, waar het comfort niet gevonden wordt in dikke blokken schuim (aardolie), maar door de toepassing van een dubbele laag singels. Door de jaren heen waren er meerdere hoogtepunten in de vorm van prijzen voor ontwerpen van Jan des Bouvrie, Henk Vos, Scholten&Baijings en niet te vergeten de opname van model 4800 in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst?
We hebben net een nieuw model genaamd Pillow geïntroduceerd,  ontworpen door Lex Pott. Deze jonge enthousiaste designer heeft een modulair concept bedacht dat het mogelijk maakt vanuit een beperkt aantal standaard onderdelen heel veel opstellingen te realiseren. Het bijbehorende metalen tafeltje Ori wordt zo geproduceerd dat er geen kruimeltje metaal verloren gaat in het productieproces.

Daarnaast willen we leuke, vernieuwende ontwikkelingen steunen, zoals “De Gelderlandfabriek”. Dit is ons oude fabrieksgebouw dat nu verbouwd wordt tot een modern cultuurcomplex, met ateliers en studio’s voor ontwerpers, kunstenaars en zzp’ers.

Zijn er nog doelen die Gelderland zou willen behalen?
Het belangrijkste doel is natuurlijk continuïteit en relevantie. Wat verwacht de consument van vandaag als hij op zoek is naar een nieuwe bank? Er verandert veel in een hoog tempo, het is een uitdaging om al deze ontwikkelingen allereerst te zien, te volgen en op waarde in te schatten voor jouw collectie.

4800 - Gelderland Groep - Designaresse

Zijn er nog doelen die Gelderland zou willen behalen?
Het belangrijkste doel is natuurlijk continuïteit en relevantie. Wat verwacht de consument van vandaag als hij op zoek is naar een nieuwe bank? Er verandert veel in een hoog tempo, het is een uitdaging om al deze ontwikkelingen allereerst te zien, te volgen en op waarde in te schatten voor jouw collectie.Wanneer zullen deze doel bereikt zijn?Dat is een continu proces.
Is er nog nieuws of een nieuwtje dat wij nog niet weten?
Ja… Vanaf 1 juni is er weer een herstofferingsactie en wordt er tijdelijk gratis je schuiminterieur vernieuwd. Kijk voor de actievoorwaarden op Gelderland Groep 

 

HomeHaves
Pillow - Gelderland Groep - Designaresse
Pillow van Lex Pott
Dit was het interview met Gelderland. Vond je het leuk om te lezen?
Zou je nog meer merken willen leren kennen?

Laat het me weten! Hoop dat je het leuk hebt gevonden en laat vooral een reactie achter.

XOXO
Designaresse

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.